Ski

Ski - prezentare generală

Schiatul (sau schi alpin) este un sport de iarna care constă în coborârea pe zăpadă a unor pante cu schiuri puse în picioare.

Schiatul a evoluat de la schiul fond, datorită dezvoltării infrastructurii echipamentelor de transport a oamenilor (teleferice) în stațiunile de munte prin acestea schiorii erau duși până în vârful celor mai înalte pante, astfel încât bucuria coborârii pantelor lungi care altădată erau prea greu de urcat se putea face de mai multe ori. Acest sport este popular oriunde ninge sau există zăpadă combinată cu pante ale munților și infrastructură. Astfel pârtii de schii se găsesc în Europa, America de Nord, Japonia dar nu numai acolo.

Principala preocupare tehnică a schiorilor este cum să îşi menţină schiurile paralele, direcţia de mers şi viteza. Pentru un începător să întoarcă sau să oprească schiurile se foloseşte procedeul numit tehnic plugul, dar schiorii mai avansaţi folosesc alte metode mai avansate, rapide şi mai elegante cum ar fi cristianele. Pentru a face o cristiană, schiorul trebuie să îşi rotească genunchii dar în acelaşi timp să îşi menţină corpul într-o poziţie în care faţa să fie înainte catre vale, astfel încât numai genunchii şi picioarele să se rotească. Această metodă este mult mai rapidă şi se foloseşte la concursurile de coborâre.

Ca schior câştigi încredere atunci când schiezi pe o pârtie mai abruptă, mai lungă şi mai rapidă. În Europa dificultatea pârtiilor se dă de culori, de la verde cele mai uşoare, urmate de albastre, roşii şi negre fiind cele mai dificile. Totuşi, nu există o regulă peste tot astfel încât fiecare staţiune poate să îşi determine singură modul de marcare a dificultăţii pârtiilor.

Ocolirea tăiată sau virajul carve se definește ca fiind ocolirea în care cantul schiului urmează traiectoria ocolirii, generând pe zăpadă o urmă sub forma unui arc de cerc, cu un derapaj minim sau inexistent (apud. prof. dr. Petru Grigoraş. 2002). Specifică tehnicii carve, este repartizarea greutăţii majoritar pe schiul intern, graţie coborârii centrului de greutate cât mai aproape de sol. În cazul schiului alpin, construcţia schiurilor dă posibilitate schiorilor să efectueze viraje tăiate pentru a conserva viteza sau a accelera. Elementele importante în carving (eng. to carve = a tăia) sunt reprezentate de balans şi schimbul de greutate specific. Într-o ocolire carve, derapajul este eliminat datorită efectului sidecut, care defineşte cu exactitate traiectoria de urmat. Carvingul are două forme de manifestare, date de caracterul competiţional şi forma de agrement.